În ultimii ani, prețurile apartamentelor din toată țara s-au majorat considerabil, iar în 2024, ele au atins cota maximă din toată istoria R. Moldova. În Chișinău s-au înregistrat cele mai mari creșteri, locuințele fiind acum de două ori mai scumpe decât erau în urmă cu patru ani.
Conform datelor publicate de IDIS „Viitorul”, în primul trimestru al anului 2024 (ianuarie-martie) a fost înregistrată cea mai mare creștere a prețurilor la imobile din ultimii 16 ani, dar s-a atestat o reducere a numărului de tranzacții cu 40% în comparație cu 2021. De ce au crescut prețurile la apartamente și ce urmează?
În Chișinău, prețul unui apartament variază în funcție de sectorul în care acesta este amplasat, de suprafața bunului și tipul construcției. O cameră de tip studio într-un bloc vechi, construit în perioada sovietică, costă cel puțin 20 de mii de euro, iar un apartament cu trei odăi și reparație poate ajunge să coste peste 150 de mii de euro într-un bloc nou. Există însă și oferte care depășesc media. De exemplu, pe strada Sfatul Țării din Capitală, un apartament cu o cameră și suprafața de 65 de metri pătrați se vinde cu 170 de mii de euro, iar un alt imobil, cu trei camere, în sectorul Botanica al capitalei, complet mobilat, cu suprafața de 190 de metri pătrați, se vinde cu 990 de mii de euro.
„Cel mai probabil scenariu pentru piața imobiliară din Chișinău este unul de stabilizare a prețurilor”
Experții imobiliari spun că în următoarea perioadă piața imobiliară va avea o stabilizare, dar pe termen lung, prețurile vor continua să crească.
„Prognoza pentru piața imobiliară din Chișinău depinde de mai mulți factori economici, demografici și politici care vor influența evoluția prețurilor în următorii ani. Inflația persistentă duce la creșterea costurilor de construcție și, implicit, la o majorare a prețurilor la imobiliare. Remitențele din diasporă continuă să fie un motor important al cererii pentru locuințe. Dacă aceste fluxuri financiare se vor menține la niveluri ridicate, cererea ar putea susține prețurile actuale și chiar să le împingă în sus. Continuarea migrației din zonele rurale spre Chișinău va menține o cerere ridicată pentru locuințe în capitală. Instabilitatea economică la nivel global și în regiunile din care Moldova primește remitențe ar avea un impact direct asupra pieței imobiliare din capitală. Într-un scenariu optimist, în care economia rămâne stabilă și fluxurile de remitențe continuă să fie relative, prețurile din Chișinău ar putea continua să crească moderat. Cu toate acestea, o dublare a prețurilor în următorii ani pare improbabilă, având în vedere că creșterile abrupte ar putea întâmpina rezistență din partea pieței și ar putea limita accesibilitatea locuințelor pentru majoritatea populației. Cel mai probabil scenariu pentru piața imobiliară din Chișinău este unul de stabilizare a prețurilor, cu fluctuații în funcție de evoluțiile economice și demografice. O dublare a prețurilor în viitorul apropiat este puțin probabilă, la fel cum o scădere dramatică nu este anticipată”, prognozează expertul economic Marin Gospodarenco.
ZDG.MD